Banoffee Pita (Mini pies)


Banoffee pita

Banoffee je jedan britanski klasik novijeg datuma spravljen od mljevenog keksa, banana i karamel kreme koji se fino udomaćio i kod nas, a samo ime govori da je kombinacija banane i karamele (toffee) u pitanju, ban + offee = banoffee.

Glavna karakteristika ovog, u originalu nepečenog deserta je karamel krema, Dulche de leche, koja je nacionalni desert u zemljama Južne Amerike pogotovo u Argentini i Brazilu gdje je na portugalskom nazivaju Doce de leite ali o tome jedan drugi put u zasebnom postu. U ovoj mojoj varijanti ta širom svijeta poznata krema obogaćena je slatkim vrhnjem te izmiksana do divne svilenkaste teksture. To iziskuje malo truda i vremena ali kada je jednom naučite raditi, primjenjivati ćete je u pripremi puuuuuno divnih slastica.

Ovako jednostavan i ukusan kolač koji se ne peče nije lako pronaći, a ako volite ove sastojke sigurna sam da će vas oduševiti.

Yield: 6-8

Banoffee Pite

Banoffee Pite

Kombinacija banane i karamele (toffee) sa podlogom od keksa uz dodatak orašastih plodova koji se ne peče.

Prep Time 15 minutes
Additional Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes

Ingredients

Biskvit

 • 200 g mljevenih keksa po želji (tipa digestive, plazma, petit...)
 • 50 g mljevenih lješnjaka
 • 50 g otopljene čokolade
 • 80 g otopljenog maslaca
 • Po želji još malo badema ili oraha

Krema

 • 100 g smeđeg šećera
 • 250 ml biljnog vrhnja za šlag

Punjenje

 • 2 banane

Instructions

  1. Samljeti kekse, pa u njih dodati mljevene lješnjake, (po želji bademe ili orahe) otopljeni maslac, otopljenu čokoladu te izmiješati rukom, utisnuti u kalupe i staviti u zamrzivač cca 1 sat.
  2. Otopiti smeđi šećer u karamel te u njega dodati slatko vrhnje, biljno po mogućnosti zbog kasnijeg lakšeg miksanja te zagrijavati na nižoj temperaturi dok se šećer ne otopi i ugusti uz stalno miješanje pazeći da ne dođe do točke vrenja. Ovo je vrlo važno!
  3. Dobro ohladiti i izmiksati mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijemo čvrstu, glatku i svilenkastu kremu.
  4. Banane izrezati i poslagati po podlozi od keksa koju oprezno istresete iz kalupića, prelijete otopljenom čokoladom i bogato našpricate kremom od karamele.

Recent Posts

Skip to Recipe