Rožata


Rožata na tanjuru

Rožata je čarobni hrvatski desert koji je dio kulinarske baštine Dalmacije. Sa njezinom svilenkastom teksturom i delikatnom ravnotežom okusa, rožata je postala omiljena poslastica diljem Hrvatske.

U ovom receptu vidjeti ćete koliko je rožata jednostavna za napraviti jer zahtijeva samo malo vremena i nekoliko sastojaka koje svi imamo u kući.

Jedino o čemu trebate paziti je da vam šećer ne pregori i da sami sebe ne opečete dok baratate vađenjem rožate iz pećnice u vodenoj kupelji odnosno “banjamariji”, a radi se o načinu termičke obrade jela tako da ga se u kalupima uroni u vodu u jednom većem limu te zatim stavi u pećnicu peći, obično na nešto nižu temperaturu.

Porijeklo rožate

Rožata ili rozata u Dubrovniku, koja je i najpoznatija, dolazi iz Dalmacije. Ovaj kremasti desert podsjeća na poznatu Francusku karamel kremu, takozvanu Crème Brûlée kao i na Flan, desert na bazi jaja i mlijeka popularan u zemljama Latinske Amerike ali Rožata ima jedinstvenu profinjenu teksturu koja je izdvaja.

Naime, Crème Brûlée je poznat po svojoj kremastoj bazi napravljenoj od jaja obogaćenoj vanilijom i preljevom od karamele na vrhu.

Rožata se pak sprema i prezentira na pomalo drugačiji način kao što ćete uskoro vidjeti u receptu te u nju ne ide vanilija već se stavlja limunova korica za aromu i tradicionalno ružina vodica ali kako je teško dostupna, koristim samo limunovu koricu.

Yield: 6

Rožata

Rožata

Ukusna rožata porijeklom iz Dalmacije je desert od jaja, šećera, mlijeka i korice limuna.

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 6 jaja ( 4 cijela i 2 žumanjka)
  • 6 velikih žlica šećera
  • Limunova korica manjeg limuna (po želji može i više)

Instructions

  1. Umutiti jaja sa šećerom i u to dodati mlijeko te naribati koricu jednog limuna i dodati u smjesu.
  2. Napraviti karamel tako da otopimo šećer ana srednjoj temperaturi oprezno mješajući da zadrži dublju zlatno smeđu boju bez zagorijevanja.
  3. Karamel sipati u kalupe u tankom sloju te zatim smjesu od jaja, mlijeka i limunove korice sipati preko njega. Poslagati kalupe u jedan dublji protvan ili tepsiju pa u to nasuti vodu tako da doseže iznad polovice kalupa ali nikako u istoj ravnini. Staviti u pećnicu i peći 35 - 40 min na 160°C .
  4. Oprezno izvaditi iz pećnice pa kalupiće izvaditi iz vodene kupelji nekim kuhinjskim pomagalom poput lopatice ya palačinke ili slično, ohladiti te prije serviranja staviti u hladnjak, prevrnuti kalup na tanjur tako da rožata ostane na tanjuru.

Notes

Prava rožata mora kliziti na tanjuru na sloju karamele te se mora ponašati slično želatini kada je dodirujete.

Vodena kupelj je tehnika kuhanja u vodi gdje se kalupi sa rožatama poslažu u dublji lim, protvan, tepsiju, te se u njega nalije voda do malo više od polovice kalupa ali nikako ne do kraja da se ne prelije. Važno je ne zagrijati pećnicu prethodno već se voda postepeno zagrijava.

Recent Posts

Skip to Recipe